Konkretna wyszukiwarka hoteli – recenzja aplikacji HotelsCombined

Hotels combined

Co zrobić, kiedy ciemna noc zastaje cię w trakcie niezaplanowanej podróży samochodem, jesteś dopiero w połowie drogi do celu, a oczy kleją się ze zmęczenia? Ja skorzystałbym z aplikacji mobilnej HotelsCombined – multiwyszukiwarki i porównywarki hoteli z całego świata. W jednym miejscu zbiera ona oferty z serwisów do rezerwacji noclegów (takich jak booking.com czy hotels.com) i wyświetla je w przystępnej formie, według wybranych przez użytkownika kryteriów.

Aplikacja Hotels Combined* do pełnego funkcjonowania wymaga 5 Mb pamięci wewnętrznej (+5Mb na SD), połączenia z internetem oraz dostępu do położenia użytkownika. Mimo, że nie zajmuje więc wiele miejsca, działa naprawdę płynnie – włącza się szybko, działa również sprawnie, a hotelowe oferty wyświetlają się bez przycięć.

Konkrety i przejrzystość ponad wizualiami

Hotels Combined od początku stawia raczej na konkrety niż wizualizm. Widać to już po polskiej nazwie apki wyświetlającej się pod niebieskim logiem – „Znajdź hotel”. Od razu wiadomo, o co chodzi. Bardzo przejrzysta jest sama strona startowa aplikacji, na której umieszczone zostały wszystkie najważniejsze funkcje.

Screenshot_2015-09-30-10-34-21 Screenshot_2015-09-30-10-34-42 Screenshot_2015-09-30-10-35-35

Nocleg na szybko…

Już po pierwszym włączeniu apki w oczy rzuca się umieszczony u góry ciemny przycisk „noclegi w pobliżu na dzisiaj”. Oczywiście, po jego kliknięciu jesteśmy raczeni aktualnymi ofertami hoteli w naszej okolicy. To świetnie sprawdzająca się opcja ratunkowa, szczególnie w długiej, nie do końca zaplanowanej trasie. Tuż pod nią znajdują się ustawienia dokładniejszego wyszukiwania.

Znajdź

Pod uwagę wzięto właściwie wszystkie ważne w wyborze hotelu kryteria. Na początku decydujemy o miejscu: konkretnym hotelu, lotnisku, regionie, mieście, dzielnicy czy punkcie orientacyjnym (apka sama zasugeruje różne obszary). Baza miejscówek jest ogromna (można przeglądnąć ją klikając w umieszczony na samym dole strony tekst „przeglądaj wszystkie miejsca), a ich podział na grupy jest wystarczający. Następnie zajmujemy się datami przyjazdu i wyjazdu, które wprowadza się łatwo z kalendarza.

Screenshot_2015-09-30-10-38-28 Screenshot_2015-09-30-10-35-48Screenshot_2015-09-30-10-39-22

Jeśli chodzi o liczbę „gości” i pokoi – możemy wybrać z gotowej listy propozycji (1 dorosły, 2 dorosłych – 1 pokój itd.) lub samemu ustalić ilość: dorosłych, dzieci oraz pokoi. W przypadku dzieci – można podać ich wiek, by załapać się na ewentualne zniżki w hotelach.

Porównaj

Opcja wyszukiwania hoteli w pobliżu działa szybko, podobnie jak wyszukiwanie oparte na dokładniejszych kryteriach. Znalezione oferty, wyświetlane są w formie listy, którą dodatkowo możemy jeszcze posortować (wg. popularności, oceny, ceny itd.). Dzięki temu, przy pieniężnych niedoborach szybciej znajdziemy najtańszą ofertę, a w sytuacji odwrotnej zaszalejemy w pięciogwiazdkowym hotelu. Oferty możemy także przefiltrować (pod kątem oceny, ceny, okazji specjalnych, typu obiektu, itd.) i to naprawdę dokładnie – jak na porównywarkę przystało. Dzięki sortowaniu i filtrowaniu łatwo odsiejemy interesujące nas oferty od tych niewartych uwagi. Dodatkowo możemy także podejrzeć na mapie lokalizację wszystkich wyszukanych hoteli. Na samej górze wyników wyszukiwania wyświetlane są: wybrana przez nas data noclegu oraz ilość znalezionych ofert.

Screenshot_2015-09-30-10-39-36Screenshot_2015-09-30-10-36-06Screenshot_2015-09-30-10-36-41

Wybierz

Wyświetlane na liście wyniki wyszukiwania zawierają oczywiście nazwy hoteli, ich lokalizacje, odległość od nas, ilość gwiazdek, cenę i ocenę gości. Bez zagłębiania się w większe szczegóły możemy od razu kliknąć w jakąś ofertę i przejść na stronę rezerwacji w zewnętrznym serwisie (otworzy się on „wewnątrz” aplikacji). Możemy także przyjrzeć się hotelowi z „bliska”, klikając w wybrany wynik wyszukiwania. Po wejściu w ofertę przeglądniemy dostępne zdjęcia obiektu, przeczytamy jego krótki opis, zapoznamy z oceną użytkowników (a także najmocniejszymi stronami hotelu), podejrzymy lokalizację na mapie czy dodamy go do ulubionych.

Screenshot_2015-09-30-10-36-46 Screenshot_2015-09-30-10-37-28Screenshot_2015-09-30-10-37-07

I zrób rezerwację

Rzecz jasna wyświetlone zostaje też to co najważniejsze, czyli najlepsze oferty noclegowe danego hotelu, zgodne z naszymi kryteriami – np. pokój dla dwóch osób na 1 noc (w różnych wariantach). Zostajemy poinformowani o cenie noclegu, ilości wolnych pokoi, czy innych istotnych kwestiach (np. możliwości bezpłatnego anulowania rezerwacji lub śniadaniu w cenie). Hotele często oferują także dodatkowe udogodnienia (internet, siłownia,  itd.) – w takim wypadku są one wyróżnione w kolejnej zakładce. Podobnie jest z opiniami na temat obiektów – goście mogą oceniać je w różnych kategoriach (czystość, posiłki, udogodnienia itd.). Dostajemy także informację o tym, jaki typ gości najczęściej pojawia się w danym hotelu (indywidualni, pary, rodziny etc.).

Następnie możemy wybrać najbardziej odpowiadającą nam ofertę i przejść do rezerwacji w zewnętrznym serwisie, a czasem zarezerwować miejsce telefonicznie.

Screenshot_2015-09-30-10-37-35 Screenshot_2015-09-30-10-42-38Screenshot_2015-09-30-10-43-07

W rozwijanym menu, wywoływanym przyciskiem w prawym górnym rogu ekranu, znajdziemy obejrzane już przez nas hotele, listę życzeń, okno rejestracji/logowania w serwisie (również przez Facebooka) oraz możliwość zmiany domyślnego języka i waluty (zagraniczne ceny po przeliczeniu kursu wyświetlane są w złotówkach). Przed podsumowaniem wspomnę jeszcze, że apka dostosowuje się do pionowej i poziomej pozycji telefonu, co pozwala oczywiście na korzystanie z niej jak komu wygodnie.

HotelsCombined to konkretna, przejrzysta wyszukiwarka

Nie ukrywam, że HotelsCombined zrobiło na mnie dobre wrażenie. To aplikacja o konkretnym przeznaczeniu – wypełnia je szybko oraz sprawnie. Interfejs jest wygodny nawet na dotykowym ekranie, a przy tym bardzo prosty i przejrzysty. Najważniejsze informacje umieszczone są w widocznych miejscach. Po prostu wiadomo co i gdzie się znajduje oraz jak korzystać z wszystkich funkcji. Widać, że nawigacja po aplikacji została przemyślana (nie ma potrzeby ciągłego wracania się do strony startowej). Wyszukiwanie ofert działa bez zarzutu, podobnie jak przechodzenie do serwisów partnerskich (większość z nich jest zoptymalizowana pod urządzenia mobilne). Sprawdza się również filtrowanie i sortowanie ofert. Przy tym wszystkim program pozostaje całkiem stabilny (wyjątkowo zdarzały się drobne problemy, a mapka wczytywała trochę dłużej niż reszta), nie wyłącza się i nie zawiesza.

Zaznaczamy, że recenzja dotyczy jedynie działania aplikacji mobilnej, nie sprawdzaliśmy jakości usługi współpracujących z HotelsCombined serwisów do rezerwacji noclegów. Sama aplikacja wydaje się godna polecenia wszystkim podróżującym, posiadającym smartfona z dostępem do internetu.

HotelsCombined jest dostępny za darmo na urządzeniach z systemem operacyjnym: Android , iOS oraz Windows Phone.

*Z usługi HotelsCombined korzystać można zarówno za pośrednictwem omawianej aplikacji jak i responsywnej strony internetowej – w wersji mobilnej właściwie nie różni się od apki.

Czytaj także:


  
  
. .

  • yorgwarez

    Skąd takie zachwyty skoro większość aplikacji to po prostu webview? A porównywarek na rynku jest bardzo wiele, w tym lepiej wykonanych.